ستاره |دکتر زخم - به دلیل وجود گونههای مختلف گون در کشور ما، عسل گون یکی از مرغوبترین انواع عسل ایرانی است. این عسل رنگ زرد روشن، شیرینی و عطر ملایمی دارد. در این مقاله دکتر زخمبه سراغ خواص، مضرات و کاربردهای این عسل خوشمزه رفته است و هر آنچه باید درباره این عسل بدانید را برای شما گردآوری کرده است.
در این مقاله خواهید خواند:
- آشنایی با گیاه گون
- خواص عسل گون چیست؟
- عسل گون گز چیست؟
- طبع عسل گون سرد یا گرم است؟
- مضرات عسل گون
- عسل گیاه گون و دیابت
- مصرف عسل گون در بارداری
آشنایی با گیاه گون
گون یا آستراگالوس (Astragalus)، نام یک سرده از تیره باقلاییان است. این گونه از گیاهان میتوانند یک ساله یا چند ساله باشند. حدود ۸۰۰ گونه از انواع گون در ایران شناسایی شده است. اگر بخواهیم به مشخصات این درختچهها اشاره کنیم باید بگوییم که ارتفاعی بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر دارند، تولید مثل آنها
سوربکت چیست از طریق بذر انجام میشود و گلهای آنها به رنگهای ارغوانی، سفید و آبی است.
مشهورترین گونههای گون در ایران، گونه گون سفید، گون قشلاقی، گون گزی و انزوت میباشد. از گون سفید علاوه بر تهیه عسل مادهای به نام کتیرا تولید میشود که میتوانید با خواص و موارد کاربرد آن در مقاله «خواص کتیرا را بهتر بشناسید» آشنا شوید.
زیستگاه گونههای گون ایرانی در مناطق کوهستانی برف گیر زاگرس از غرب ارومیه تا زردکوه بختیاری و نهایتا ارتفاعات کازرون است.
خواص عسل گون چیست؟
این عسل مقوی را میتوانید به صورت روزانه مصرف کنید البته این عسل خواص درمانی زیادی دارد، از جمله:
۱. درمان دردهای استخوانی و مفصلی
یکی از اصلیترین خواص درمانی این عسل شفابخش درمان دردهای استخوانی، آرتروز و رماتیسم است. این خاصیت درمانی به علت وجود اسید فرمیک در عسل گون است.
اگر قصد دارید این عسل را برای درمان دردهای استخوانی، پوکی استخوان و آرتروز استفاده کنید، بهتر است ۱ قاشق غذاخوری از آن را در یک لیوان شیر ولرم (شیر نباید زیاد گرم باشد، زیرا خواص عسل کاهش مییابد) به همراه ۱ قاشق غذاخوری پودر سنجد کامل مخلوط و میل کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی با طرز تهیه و خواص پودر سنجد با شیر
۲. تقویت حافظه، مغز و اعصاب
خاصیت بعدی این عسل، تقویت حافظه و مغز، آرامش اعصاب و بهبود خواب است. اگر از بی خوابی رنج میبرید میتوانید قبل از خواب یک قاشق غذاخوری از این عسل را در یک لیوان آب نمایندگی سوربکت ولرم حل کنید و به آن آب یک لیموی تازه را اضافه و میل نمایید تا خواب آرام و راحتی داشته باشید.
۳. تقویت معده و درمان یبوست
اگر دچار سردی معده، روده و دستگاه گوارش هستید و معمولا یبوست دارید، با مصرف این عسل به صورت روزانه میتوانید مشکلات خود را برطرف کنید. عسل گیاه گون خاصیت ملینی دارد و به خاطر طبع گرمش مزاج سرد شما را معتدل میکند.
۴. نرم کننده و بهبود سرفه و گرفتگی صدا
این عسل مقوی به بهبود سرفههای مزمن کمک زیادی میکند. اگر در فصل سرما به طور مداوم دچار خشکی گلو و سرفههای خشک میشوید، از این عسل بیشتر استفاده کنید.
۵. افزایش روند بهبود مشکلات چشمی
عسل گون در درمان و بهبود مشکلات چشم از جمله آب مروارید، درد ملتحمه، التهاب و آسیب به قرنیه مفید است که این خواص درمانی به علت وجود ترکیبات ضد میکروب و ضد التهاب آن است.
۶. خواص آنتی اکسیدانی ضد تومور و ضد سرطان
به دلیل وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی در عسل گون، میتوان آن را یک ماده ضد سرطان و ضد تومور دانست. البته این عسل برای افرادی که تحت شیمی درمانی هستند نیز بسیار مفید است، از عوارض داروهای شیمی درمانی میکاهد و به روند بهبود کمک میکند.
۷. کاهش فشار خون
از دیگر خواص آنتی اکسیدانی این عسل شفابخش میتوان به پیش گیری از بیماریهای عروقی و کاهش فشار خون اشاره کرد. افراد دارای فشار خون بالا میتوانند به صورت روزانه از این عسل استفاده کنند و آن را در برنامه غذایی خود جای دهند. به دلیل این خاصیت عسل گیاه گون افرادی
پانسمان عسل که فشار خون پایینی دارند بهتر است از این عسل استفاده نکنند.
۸. درمان کم خونی
این عسل برای افراد کم خون بسیار مفید است. افرادی که کم خونی دارند و میخواهند تنها با رژیم غذایی این مشکل خود را حل کنند بهتر است مصرف عسل گون را در برنامه غذایی خود جای دهند.
بیشتر بدانید: درمان خانگی کم خونی (درمان کم خونی در طب سنتی)
۹. پیشگیری از پیری و عوارض آن
باز هم به دلیل وجود آنتی اکسیدانهای فراوان در این عسل طبیعی، خواص ضد پیری آن غیر قابل انکار است. آنتی اکسیدانها با مهار رادیکالهای آزاد بدن از پیری و مشکلا جانبی آن پیشگیری میکنند. برای پیشگیری از پیری میتوانید این عسل را به صورت خوراکی مصرف کنید و یا از آن ماسک عسل درست کنید و روی پوست صورت و گردن بمالید.
بیشتر بخوانید: خواص عسل برای پوست؛ ۱۲ خاصیت باورنکردنی!
۱۰. درمان سینوزیت
از دیگر خواص مهم این عسل مقوی باید به پیشگیری و درمان سینوزیت اشاره کرد. این خاصیت عسل گیاه گون به دلیل وجود ترکیبات ضد التهابی و ضد میکروبی است و میتواند شما را از شر دردهای مزمن سینوزیت راحت کند.
عسل گون گز چیست؟
همان طور که در ابتدای این مقاله به آن اشاره شد گون گز یکی از گونههای غالب گون در ایران است. عسلی که از درختچههای این گونه گون به دست میآید عسل گون گز نامیده میشود. این عسل همه خواص ذکر شده در این مقاله را داراست.
مانند گون سفید، از گون گز نیز علاوه بر تولید عسل نوعی صمغ سفید مایل به زرد تهیه میشود که به آن "گزانگبین" میگویند. از این ماده برای تولید گز اصفهان استفاده میشود و
پانسمان جراحی سوربکت گز گزانگبینی از مرغوبترین انواع این سوغات اصفهان است.
طبع عسل گون سرد یا گرم است؟
طبع این عسل مقوی به دلیل استفاده از شهد گلهای گون در آن گرم است. مصرف این عسل در فصول سرد بسیار توصیه شده است و افراد سرد مزاج نیز میتوانند با این عسل مزاج خود را معتدل کنند.
مضرات عسل گون
با وجود همه خواص فوق العادهای که برای این عسل ذکر شد، مصرف بیش ار حد آن میتواند موجب ایجاد حساسیتهای آلژیک و بیماریهای خودایمنی شود. از این رو بهتر است افرادی که بیماریهای خود ایمنی مثل ام اس و لوپوس دارند از خوردن این عسل اجتناب کنند.
عسل گیاه گون و دیابت
این عسل برای افراد دیابتی نیز بسیار مفید است زیر ساکاروز آن زیر ۳ درصد است. این افراد میتوانند روزانه بین ۳۰ تا ۵۰ گرم از این عسل را مصرف کنند، البته مصرف آن به صورت ناشتا و یا قبل از خواب برای این دسته از افراد باید با مشورت پزشک معالج انجام شود.
مصرف عسل گون در بارداری
تاکنون تحقیقاتی مبنی بر تاثیرات مثبت یا منفی مصرف این عسل در دوران بارداری بر مادر و یا جنین انجام نشده است، اما از آن جایی که مصرف خود گیاه گون در دوران باردای منع شده است، بهتر است که این عسل در دوران بارداری و شیردهی مصرف نشود.
سخن پایانی
در این مطلب با خواص و ویژگیهای عسل گون آشنا شدید. عسل ماده غذایی محبوب و دارای ارزش تغذیهای بالا است. همین موضوع باعث شده است که برخی سودجویان عسلهای تقلبی ساخته شده از شکر را وارد بازار
ساکارز کنند. دکتر زخمدر مقاله «۵ روش تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی!» راهکارهایی برای تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی را به شما معرفی کرده است.
آیا تا کنون از این عسل مقوی استفاده کرده اید؟ نظر شما درباره طعم آن چیست؟ لطفا تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان دکتر زخمدرمیان بگذارید.