به گزارش : چندین نوع رژیم خاص هستند که به سالمتر ماندن کبد انسان کمک زیادی میکنند. البته توصیه میشود که قبل از ایجاد هر نوع تغییر ناگهانی در برنامه غذاییتان با یک متخصص مشورت کنید؛ اما از آنجایی که مواد غذایی مصرفی تأثیر زیادی در سلامت این عضو دارند بهتر است با رژیمهای غذایی مناسب با کبد بیشتر آشنا شوید.
کبد مهمتر از آنچه تصورش را میکنید
کبد ارگان کلیدی در عملکرد دستگاه گوارش است. با این حال اکثر مردم اهمیت کار سخت و سنگین این عضو را نادیده میگیرند. بنابراین چندان جای تعجب ندارد که افراد بعد از اینکه کبدشان دچار مشکلات جدی میشود به پزشک مراجعه میکنند. متأسفانه از سال 2000، میزان مرگومیر ناشی از سرطان کبد که بیش از 700 هزار نفر را در سرتاسر جهان درگیر خود کرده است، سالانه به میزان 3 درصد افزایش یافته است. بر اساس گزارشهای گاز عسل انجمن سرطان آمریکا سرطان کبد یکی از اصلیترین عوامل مرگومیر در جهان است. این نوع سرطان سالانه عامل مرگ 600 هزار نفر محسوب میشود. در چنین شرایطی لازم است که در عادتهای غذایی تغییراتی ایجاد شود تا کبد سالمتر بماند. در ادامه رژیمهای غذایی مناسب برای حفظ و ارتقای سلامت کبد را عنوان میکنیم:
رژیم مدیترانهای: سلامت هر چه بیشتر کبد
شکی نیست که تا به امروز رژیم مدیترانهای به عنوان یکی از سالمترین رژیمهای غذایی پذیرفته شده است. در واقع در بین رژیمهای غذایی فوقالعاده سالم و معروف، این نوع رژیم برای سلامت کبد نیز شهرت زیادی یافته است. باید بدانید که رژیم مدیترانهای بر پایه مصرف روزانه و فراوان سبزیجات، میوه و چربیهای خوب مانند روغن زیتون قرار دارد. مصرف منظم ماهی و مصرف متعادل و کم گوشت قرمز نیز از دیگر اصول اصلی رژیم مدیترانهای است. این رژیم میزان زیادی مواد معدنی و ویتامینهای ضروری را به بدن میرساند. باید بدانید که کبد برای سوخت و ساز چربیها به مواد معدنی نیاز دارد. علاوه براین ویتامین C نیز از سلولهای کبدی در برابر حملات سموم محافظت میکند. در رژیم مدیترانهای از انواع غلات کامل استفاده میشود چون حاوی بیشترین میزان فیبر پیچش تخمدان هستند. به یاد داشته باشید که فیبرها باعث بهبود هضم غذا شده و تولید ترشحات این ارگان را تحریک میکنند. بنابراین فیبرها از تشکیل سنگهای کلیه و تجمع کلسترول بد نیز پیشگیری میکنند.
رژیم ماکروبیوتیک برای حفظ سلامت کبد
رژیم ماکروبیوتیک ابتدا بر اساس مصرف غلات کامل سپس میوهها و سبزیجات و در نهایت حبوبات پایهگذاری شده است. دنبال کردن صحیح و اصولی این رژیم به جذب تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن و عملکرد درست کبد میانجامد. بهتر است در خصوص این رژیم و نحوه دنبال کردن آن با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
رژیم غذایی افرادی که از بیماری کبد چرب رنج میبرند
افرادی که از بیماری کبد چرب رنج میبرند باید غذاهای پرکاری و سنگین کمتری مصرف کنند تا از انباشت چربیها در سلولهای کبدی جلوگیری شود. این افراد همچنین باید فیبر بیشتری به رژیم غذاییشان اضافه کنند تا تولید صفرا افزایش پیدا کند.
رژیم غذایی افرادی که از سیروز کبدی رنج میبرند
اگر سلامت کبدتان به خطر افتاده و دچار مشکلات کبدی شدهاید لازم است که برنامه غذاییتان را عوض کنید تا مشکل حادتر نشود. لازم است که در مصرف پروتئینها و نمک دقت بیشتری کرده و احتیاط کنید. حتماً از مدی هانی 405 پزشکتان بخواهید که برحسب وضعیت بدن و کبدتان رژیم غذایی مناسبی ارائه دهد که نیاز بدنتان به مواد مغذی را تأمین کند و به کبدتان آسیب نرساند.
رژیم غذایی افرادی که به هموکروماتوز (ازدیاد آهن) مبتلا هستند
هموکوروماتوز به تجمع آهن در کبد گفته میشود. افرادی که از این بیماری رنج میبرند باید از مصرف آهن خودداری کنند. به این منظور باید مواد غذایی سرشار از آهن را مانند جگر، بوقلمون، اسفناج، غذاهای دریایی، میوههای خشک و غیره را از برنامه غذایی خود حذف کنند.
رژیم غذایی افرادی که از هپاتیت رنج میبرند
ویروس هپاتیت C به کبد حمله میکند و در این صورت ایجاد تغییرات اساسی در عادات غذایی ضرورت پیدا میکند. کاهش مصرف آهن و نمک برای افرادی که از هپاتیت C رنج میبرند بسیار ضروری است. توصیه میشود از ادویهها برای جایگزین کردن نمک استفاده کنید.
2 ماده غذایی مفید برای سلامت کبد
قهوه
نتایج پژوهشهای اخیر نشان میدهد که نوشیدن قهوه بهصورت متعادل به کاهش خطر ابتلا به بیماری کبدی کمک میکند. نتایج پژوهش دیگری که در سال 2014 در Journal of Clinical Gastroenterologyen به چاپ رسیده است نشان میدهد که نوشیدن قهوه به کاهش تجمع چربی در کبد کمک میکند چون این نوشیدنی حاوی آنتیاکسیدان فراوان است. علاوه براین، قهوه به کبد کمک میکند که از شر ترکیبات سرطانزا خلاص شود.
ماهیهای چرب
ماهیهای چرب جزو مواد غذایی مفید هستند که همانند مکمل روغن ماهی سلامت کبد را ارتقا میدهند. نتایج پژوهشی که در World Journal of Gastroenteroly به چاپ رسیده نشان میدهد که مصرف ماهیهای چرب به پیشگیری از بیماریهای کبدی کمک زیادی میکنند. اگر دنبال دلیل میگردید باید بگوییم که ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. این اسیدهای چرب به کاهش نفخ و بهویژه تجمع چربی در کبد کمک میکنند.
مواد غذایی مضر برای کبد که باید از مصرف آنها پرهیز کرد
مصرف نوشیدنیهای الکلی باعث آسیب جدی به سلولهای کبدی میشود و حتی ممکن است به سیروز کبدی منجر شود. مواد غذایی سرشار از قند، چربی و نمک نیز توصیه نمیشود چون سلامت کبد را به طور جدی با مشکل مواجه میکنند. به عنوان مثال آیا میدانید که چربیهای اشباع شده میتوانند باعث افزایش ذخیره چربیهای کبدی شده و به مرور زمان باعث بروز بیماری کبد چرب میشوند؟
توصیه میکنیم که با کاهش مصرف چربیهای مضر و پرهیز از مصرف غذاهای آماده و صنعتی مراقب خورد و خوراکتان باشید. همین کار ساده نه تنها به سلامت کبدتان کمک میکند بلکه قلبتان را نیز سالم نگه میدارد. رژیمهایی که برای سلامت کبد توصیه شد، جزو رژیمهایی هستند که مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین کرده و آن را در سلامت نگه میدارند.
منبع: تبیان